Вести

Нека тргнувањето во градинка биде убаво искуство

Тргнувањето во градинка е голема промена за целото семејство. И детето и мајката, кои  го поминале цело време заедно една година или повеќе, за првпат треба да се соочат со разделба. Иако е тешко и тажно за родителите, одењето во градинка е ново искуство повеќе за малото дете отколку за мајката. За прв пат, тие ќе се запознаат со нови луѓе, навики, околина, чувства и искуства. Прочитајте неколку совети за тоа како да го подготвите вашето дете да го направи одењето во градинка или училиште што е можно полесно и без стрес.

Како да го подготвите детето за градинка?

Подготовката секогаш започнува дома. Кога разговарате со други луѓе зборувајте позитивно за градинката. Детето може не разбира што зборувате, но може да ги разбере чувствата од вашиот разговорот. Децата го доживуваат светот околу себе на начин на кој што го доживуваат нивните родители. Ова значи дека ако сте исплашени и покажете грижа, вашето дете исто така ќе се плаши од одењето во градинка. Подгответе го за градинка преку приказни и бајки, купете му нови материјали (соодветно седиште за автомобил за нови авантури или можеби ранец за во градинка), одете покрај градинката, па дури и посетете некоја локална градинка доколку имате можност.

Дали постепеното навикнување  е решение?

 • Повеќето експерти и родители би рекле дека постепеното навикнување е најефикасно и најмалку стресно. Различната средина, новите луѓе и отсуството на родителите за малото дете претставуваат стрес што може да се манифестира со поголема емотивност, почесто плачење и криза на „разделба“. Секое дете се развива со свое темпо и на секого му треба време да се навикне на новата средина. Затоа со ова многу битно почетно животно искуство за детето не брзајте и следете некои од нашите совети:
 • Земете годишен одмор доколку е потребно затоа што навикнувањето може да трае неколку дена.
 • Почетокот треба да биде мирен, сочувствителен и бавен, така што детето полека стекнува доверба во градинката и, се разбира, во воспитувачката.
 • Рутината е важна. Носете го детето во градинка и земете го во приближно исто време, така што детето ќе има чувство дека не го напуштате туку ќе се вратите по него.
 • Родителите се договараат кој ќе го однесе детето во градинка. Бидете храбри и не покажувајте колку ви е тешко да се разделите од него. Во никој случај не смее да заплачете и вие кога вашето бебе плаче во соблекувалната.
 • Додека детето е сеуште во процес на навикнување не правете други поголеми промени, како одвикнување од цуцла или пелени.
 • Во градинка, детето секогаш треба да има нешто што ќе го утеши – ќебе, играчка итн.
 • Поздравете се со љубов, но брзо и без одлагање. Колку подолго се збогувате, толку ќе биде полошо и поголема е веројатноста дека тој или таа ќе почнат да плачат и ќе го прават тоа долго откако ќе заминете.
 • Измислете утрински ритуал кој служи за поздравување. На пример, бакнеж, поздравување со рака, бакнеж во нос и сл …. Кога ќе го направите тоа, време е да си заминете, а малите започнуваат нов ден во градинка.
IG-opal-new1

Прв пат во училиште

Одењето на училиште може да биде уште едно големо искушение во детството, но тоа може да се спореди со одењето во градинка. Детето е доволно големо и може да го подготвите за училиште само со разговор, но овој голем чекор „за прв пат во училиште“ сепак значи нова средина, нови луѓе и, за прв пат во животот, нови обврски. Но, за да го олесните одењето на училиште колку што е можно повеќе, следниве совети можат да ви помогнат:

 • Еден месец пред да започне училиштето научете го вашето дете на рутина. Тоа значи да стане рано секој ден во исто време, да се облече, да појадува и да си легне рано.
 • Разговарајте со вашето дете позитивно за училиштето. Кажете му што го чека, со кого ќе се сретне и што ќе научи. Нека првиот училишен ден биде исполнет со возбуда.
 • Купете училишен прибор заедно. Дозволете му да го избере ранецот или обувките што ги сака и со кои едвај ќе го чека првиот училишен ден за да може да ги користи.
 • Прашајте го детето како беше на училиште, но не прашувајте премногу детално. Наместо тоа, нека ви каже самиот како било, што се случило и какви чувства го обземаат.
 • Од првиот ден детето стекнува работни навики. На пример, кога ќе се врати дома од училиште, нека ја подготви училишната торба за следниот ден. Кога ќе порасне и има повеќе училишни обврски, вие ќе бидете благодарни за неговата грижа и независност.