Вести

Како да му помогнете на детето да спие цела ноќ?

“Дали спиеш?” тоа е едно од најнепријатните прашања што може да ги натера мајките да се чувствуваат многу непријатно или лошо. Децата се прекрасни суштества кои внесуваат ново значење, нови вредности и многу убави моменти во вашиот живот, но има и други, помалку пријатни работи кои придонесуваат за сето тоа. Сето ова влијае на вашиот сон и квалитетот на сонот. Ако кажете дека вашето бебе безбедно ќе спие во текот на ноќта или дека постои таен рецепт кој ќе ви овозможи да спиете цела ноќ – ќе се излажете. Ретки се оние кои спијат цела ноќ, додека повеќето се уште се „борат“ со неспиење. Сепак, можете да испробате неколку трикови кои ќе му помогнат на вашето дете да спие подобро, и што е најважно, да има помалку будење во текот на ноќта.

Дали знаевте дека новороденчињата немаат развиено чувство за ден и ноќ? Ова се должи на прекумерното спиење во текот на денот и честото будење во текот на ноќта. Новороденчињата спијат околу 18 часа на ден и само по 4 месеци почнуваат да го развиваат својот биолошки часовник. По 6 месеци, тие веќе можат да спијат барем поголемиот дел од ноќта, некои цела ноќ, но што ако почнат да страдаат од други проблеми; како никнување на заби, грчеви во стомакот и гладување во текот на ноќта? Така, не можете целосно да го избегнете ноќното будење, но постојат начини и трикови со кои можете да го поттикнете вашето дете да спие повеќе.

Спиењето е подобро во пријатна атмосфера

Иако најверојатно ќе заспиете каде и да се укаже прилика, просторот е исто така важен за долг и удобен сон на детето и каде ќе го ставите детето кога ќе спие. Прво, проверете дали спалната соба е темна и тивка со ролетни или завеси.

Познат е фактот дека спиењето е поудобно во ладни простории, а околу 18 ° C се смета за најпогодна температура за децата.

За да не настине вашето дете навечер, користете мека и удобна постелнина во која ќе биде удобно и топло, а лесните и воздушни материјали ќе се погрижат да не се прегрее или да се открие преку ноќ. Погледнете ја нашата нова колекција Bubaba од FreeON, каде што ќе ја најдете постелнината онака како што ви треба. Широкиот избор на дводелна, па дури и до 12-делна постелнина ќе го воодушеви секој родител.

За оние мали деца кои не сакаат да бидат покриени и кои брзо го бутаат ќебето, користете вреќа за спиење. Така ќе се избегне будење на бебето поради непријатното чувство на студ. Вреќите за спиење се одлична идеја која на детето му обезбедува сигурност за време на спиењето (нема страв од ставање ќебе над главата), а поради нивниот дизајн му овозможуваат на детето доволно движење, додека материјалите удобно го загреваат детето. Ако на вашето дете во вреќата за спиење Bubaba by FreeON му е премногу жешко, можете лесно да ја регулирате температурата со отворање на еднатад страна. Дури и ноќната нега како менување пелена може да се спроведе помирно со отворање на патентот од вреќата додека бебето сè уште не е расонето и сонува во сон.

Вечерната рутина е исклучително важна

Капење, нега после бања, хранење и спиење. Можеби не баш по тој редослед, но ова се клучните вечерни чекори кои му сигнализираат на детето дека е време за ноќен сон. Важно е да се држите до нив и да го правите тоа секој ден во приближно исто време. Не дозволувајте вашето бебе да заспие предоцна, надевајќи се дека ќе спие подобро или подолго. Ако малиот легнува предоцна, може да се случи спротивното, ќе спие многу полошо, ќе се врти многу и ќе се разбуди неколку пати. Ако му се приспие многу рано, на пример, очите му се затвораат за време на доењето, променете го редоследот на вечерните чекори и разбудете го со пресоблекување или капење.

Една од најважните задачи што родителите си ја поставуваат е што побрзо да го навикнат своето дете да спие самостојно. Најчесто бебето се навикнува да заспива со гради, цуцла или шише. Ова може да го избегнете со тоа што ќе детето будно ќе го ставите во креветче, без цуцла (ако делува, се разбира) или шише. Пред да заспие, можете да се обидете да му го одвлечете вниманието со нежни мелодии и проекции на рингишпил, ако ништо не му пречи, детето ќе заспие во следните 10 до 20 минути.

Не реагирајте веднаш штом детето ќе се разбуди наутро

Кога наутро ќе слушнете гласови и шушкање од градинка, немојте веднаш да трчате кај детето и да го земете во раце. Почекајте малку и слушајте што прави. Можеби само се разбудил некое време, па уште малку ќе спие. Ако сакате вашето дете да спие барем малку подолго наутро, можете малку да го разбудите, малку ќе се заврти, повторно ќе заспие и ќе ви заштеди уште неколку драгоцени минути одмор.

Попладневни активности

На вечерниот замор значително влијаат активностите во текот на денот. Пожелно е детето да биде што поактивно, да се движи и да игра, а телото и мозокот да му бидат активни. Свежиот воздух придонесува и за подобар сон, затоа убавите денови задолжително искористете ги за прошетки бидејќи сите овие активности од околината ќе го изморат љубопитниот мозок. Ако вашето дете заспие попладне, не му спречувајте да спие, само разбудете го неколку минути порано од вообичаеното.

За жал, не постои таен рецепт за заспивање на детето и за што помалку будење во текот на ноќта. Секое дете има одреден ритам и вашето дете порано или подоцна ќе освои некој свој што треба да биде континуиран. Во сето ова важни се рутината, трпението и истрајноста.

И не заборавајте на најважниот совет: одморената мајка е најдобрата мајка, затоа не заборавајте на вашето здравје и одмор.