Вести

Дали вашето дете се движи доволно?

Првата недела во октомври е посветена на Детската недела, која оваа година се одржува под мотото „Разиграно уживајте во денот“ и ја нагласува важноста на разиграноста, релаксацијата и дружењето со децата. Во време кога детската игра од паркови се преместува во четири sида, со нарушување на технологијата, движењето е исклучително важно за здрав развој. Времето ќе ги покаже последиците од затворените детски игралишта, откажани тренинзи на децата, забраната за дружење, но можете да го поттикнете движењето и активноста на децата со помош на разни производи на FreeON кои поттикнуваат движење и игра на отворено.

Дали децата се движат доволно?

Движењето е првата и основна форма за запознавање на светот. Во раното детство, движењето започнува на подлогата за пресоблекување со движењето на рацете или нозете, обидувајќи се да се сврти,  да се врти во гнездо за бебиња, да лази или да оди во градинка. Кога децата ги прават првите чекори, тие се насекаде, така што движењето станува примарна детска активност, без разлика дали се вози во детска количка и ја набљудува околината, турка играчки низ собата, трча во парк или бутка проодувалка. Времето минува премногу брзо, од држење на вашите раце, до постигнување рамнотежа додека вози велосипед.

Вежбањето не е само забавно и пријатно, тоа е основна активност на луѓе кои се грижат за физичкото и менталното здравје. Се почест проблем кај децата е  тоа што тие поголем дел од времето седат, каде што малите деца седат премногу и имаат премалку можности да трчаат и да се движат низ игра. Светската здравствена организација препорачува малите деца до 5 годишна возраст да вежбаат до 3 часа дневно, а децата од 5 годишна возраст натаму минимум 60 минути умерено вежбање.

Влијанието на играта врз моторниот развој

Родителите честопати се премногу загрижени дека нивното дете ќе биде повредено или валкано за време на играта, па затоа сакаат да го заштитат и да го спречат да доживее такво искуство. Се разбира, неопходно е да се заштити детето од поголеми опасности, но паѓањето на колена, сопнување над пречка и неколку солзи не го загрозуваат детето, туку се од суштинско значење за совладување на моторните способности на малите деца. Учењето се одвива преку искуство, и без неуспеси и надминување на пречките, за жал нема напредок.

Трчање, сопнување и станување  се трите главни активности што му помагаат на детето да развие моторни вештини. Тие, пак, се основа за одржување рамнотежа, брзина и координација, како и вештини кои се неопходни во секојдневниот живот. Затоа, следниот пат кога вашето дете ќе се сопне и падне за време на играта, избришете му ги колената, споделете збор за охрабрување и оставете го да се соочи со нови предизвици.

Влијанието на играта врз когнитивните способности

Покрај моторните вештини, здравиот развој и зајакнување на мускулите и коските, движењето е исклучително важно за когнитивните, емоционалните и социјалните способности. Движењето е поврзано со игра во која децата користат фантазија, играат улоги, создаваат свет околу нив, учат да функционираат во група, да преговараат, да се залагаат за себе, да решаваат проблеми, да стекнат самодоверба и многу повеќе …

Човечкиот мозок се состои од милијарда нервни клетки, односно неврони, секоја со десетици илјади врски, односно синапси преку кои се пренесуваат различни импулси. Повеќе од 70% од синапсите се развиваат во предучилишна возраст, така што периодот помеѓу 2 и 5 години е клучен за интелектуалниот развој на детето. Како што детето почнува да ја перцепира околината, се формираат нови врски во мозокот, и колку повеќе стимулирачката средина во која расте, толку повеќе се создаваат врски. Секој пат кога детето врши нова активност, се создаваат нови врски во мозокот. Кога ќе го повтори веќе наученото движење, старите врски се зајакнуваат, па на малите треба да им се дозволи што е можно повеќе различни движења, како што се ползење по земја, пречки, одење, трчање, скокање, фаќање, рамнотежа …

Како да го поттикнете детето да се движи?

Секое дете е приказна за себе, некои може да трчаат на неодредено време, други се повеќе статични и повеќе би сакале да седат и да гледаат цртан филм. Децата се развиваат на свој начин, и за жал, напредок не е можен со сила, освен што ќе добиете уште поголем отпор, па затоа е исклучително важно да го заинтересирате детето за движење. Различни играчки и додатоци на FreeON можат да ви помогнат во ова, што ќе го поттикне движењето на вашето дете. Тие вклучуваат гнезда, игрални, колички, тротинети, трицикли …

 

Во сето ова, не заборавајте за себе. Честопати децата се одраз на нивните родители – ако мислите дека сте помалку активни, не можете да очекувате дека вашето дете ќе сака вежбање или разни спортски активности. Родителите играат важна улога во движењето на децата, затоа од првиот ден одвојте време за детето, но и за себе, седнете го во количка и одете на прошетка, трчајте, играјте криенка … Накратко, движете се со нив и активноста ќе стане нешто сосема секојдневно.