Вести

Градинка, промена и навикнување на нова рутина

Одењето во градинка менува се. Ако папочната врвца се пресече при раѓање за да се оддели детето од мајката, тоа можеме да го споредиме со одењето во градинка, очигледната „папочна врвца“ се сече со мајката, која била тесно поврзана со детето првата година. Досега бевте тројца, главно заедно и во добри и во лоши ситуации. И сега дојде денот од кој многу мајки се плашат, односно одењето во градинка. Ден кога веќе нема да имате целосна контрола над вашето дете и новите луѓе, врсниците и новите навики кои ќе влезат во неговиот живот.

Справување со промените кај децата

Децата штотуку почнуваат да го запознаваат светот, добиваат нови информации секој ден, така што не е изненадување што тие сакаат да играат или спијат на истите места и се блиски со луѓе на кои им веруваат. Децата исто така имаат своја рутина, така што за сигурност на она што е веќе познато, им е тешко да се прилагодат на учење нови работи, запознавање луѓе, истражување на светот. Одењето во градинка е голема промена за детето, стрес, чувство на несигурност и недоверба. И кога децата чувствуваат страв или несигурност, промената е уште потешка. Некои деца почнуваат да се држат повеќе за своите родители, други бараат повеќе внимание, некои може да станат почувствителни. Затоа, на големите промени  треба да им пристапите полека, со постепено навикнување, доверба и разбирање. Кога детето знае дека може да им верува на вас и на новите луѓе околу него, тој само ќе го пренасочи своето размислување на тоа колку е забавно да се игра со врсниците, дека воспитувачката не е страшна и дека мама или тато се враќаат исто време секој ден. Одењето во градинка веќе не е секојдневен преговор, туку станува желба да се доживее нешто ново.

Градинка – да или не?

Некои родители не се враќаат на работа по породилното отсуство, па затоа не гледаат потреба да го запишат своето дете во градинка. Точно е дека времето со мајката е непроценливо, но и градинката има свои предности и позитивни ефекти врз детето и неговиот развој. Да се ​​стави дете во градинка значи не само грижа или време за себе, туку и важен чекор во социјализација на секое дете. Градинката е стимулативна и креативна средина за детето каде се дружи, игра и учи заедно со своите врсници, развива когнитивни и социјални способности, остварува нови контакти, учи да се прилагодува и станува независно. Само потсетете се на вашите први пријатели од градинка и како сеуште со задоволство се сеќавате на безгрижните разиграни денови.

Некои истражувања покажуваат дека децата кои посетуваат градинка се очекува да имаат подобар имунолошки систем и ќе бидат помалку болни подоцна во животот. Во почетокот, децата често носат дома болести што ќе ги заразат другите, но ова е само начин за секој да развие отпорност на разни бактерии и вируси, со што ќе го зајакне имунолошкиот систем.

Друга причина за запишување на вашето дете во градинка е да запознаете мајки кои се соочуваат со слични предизвици како вас, и тие можат да ви бидат поддршка следниот пат кога ќе ви треба совет.

Со новите обврски доаѓаат нови рутини

Со одење во градинка, децата се запознаваат со првата рутина и обврски. За да одат во градинка, мора да станат рано. А за да можат да станат без да се жалат, треба да си легнат порано навечер. Вечера пред спиење, вечерна хигиена и слично.

Правилата и распоредот важат и во градинка. Утринското време е посветено на учење преку игра – преку разговор, откривање и истражување, и секако игра. Утрото, децата обично излегуваат на воздух, каде ги учат основните елементи на движење и ја запознаваат околината. Оброците се прилагодени на ритамот на децата во градинка, појадок, ужина и ручек. Времето после ручек е време за одмор и мирни активности како разговор или слушање бајки. Времето за грижа за најмладите обично се одвива три пати на ден, или индивидуално во зависност од потребите на детето.

Со прилагодување и совладување на овој вид рутина, вашиот живот полека ќе се врати на вистинскиот пат. Работа, носење и зимање на децата од градинка и попладневни семејни активности. Непроценливи моменти секој ден.