Вести

Воведување на цврста храна според BLW методот

Како модерна мајка, секогаш во потрога по новитети, веројатно си слушнала за воведување на цврста храна според BLW методот или „Бебе – водич за дохрана“, односно самостојно хранење. Ова е најновиот тренд во воведување на цврста храна со парчиња, која ја користат повеќете мајки. Истражувањето покажало низа позитивни влијанија не само на подрачјето на хранењето, туку и на физичкиот развој на детето.

Во овој текст собравме се што треба да знаеш за овој метод и како тоа правилно да го реализираш.

 

Кога е време за воведување на тврда храна….

Многу родители на своите деца им нудат тврда храна пред тие да навршат 6 месеци, за да не се случи да заостанат во развојот. Unicef, WHO i Министерството за здравство препорачуваат во првите 6 месеци детето да се храни исклучиво со мајчино или адаптирано млеко. Дури кога детето ќе успее да седи самостојно во хранилка, доаѓа време да се запознае со останатите вкусови. Прво зеленчук, па житарици и глутен, јајца, месо, риба, млеко и на крај овошје. Кога воведуваме тврда храна, почнуваме да додаваме и вода и незасладен чај.

Веганската исхрана без производи од животинско потекло не се препорачува за донечиња. Јајцата, месото и млечните производи содржат многу протеини и витамини кои се пресудни за нормален, здрав развој на детето. Кога се воведува тврда храна, често се случува бебето да ја плука. Потребно е трпение, времето кое се посветува на таквата дохрана и позитивниот став се клучни фактори за твоето дете успешно да ја апсорбира целата храна.

Што е BLW метод?

И самата веројатно си била дете кое израснало јадејќи кашичка односно пасирана храна. Таквиот начин на хранење и понатаму е вообичаен за мајките. Но, се повеќе доаѓа до изразновиот метод кој се нарекува BLW (baby-led weaning) ili ‘Бебе – водич за дохрана’. Тоа е метод за воведување на тврда храна, ладе детето се воведува самостојно, со пробување на мали делчиња храна наместо да се храни со пасирана каша. За овој метод е заслужен д-р Gill Rapley, кој верува дека тоа не е новост, туку само начин на воведување на тврда храна кој се користи уште од дамнешно време. BLW не е толку начин на хранење, туку метод во кој го оставаме детето да покаже иницијатива и така му се овозможува искуствено да ја запознае храната. Не гижи се, BLW не значи дека детето веќе никогаш нема да јаде пасирана храна или да користи прибор за јадење.

Позитивни и негативни страни на BLW методот

Родителите кои на своите деца почнале да им воведуваат тврда храна по BLW методот, забележале дека хранењето на нивните деца им е многу поинтересно и позабавно. Така децата учат да гризаат и да буткаат парче храна повеќе. Држењето на храната во рацете, го подобрува зафатот, ја јакне координацијата и моторните вештини. Студијата покажала дека децата кои се хранат според BLW методот подоцна во животот уживаат во разновидна изхрана и помалку се пребирливи кога е во прашање храната.*

Но, секоја новост, со себе носи и по некоја недоумица. Кај BLW методот најголема е родителската грижа за можноста од гушење со поголмо парче на храна. Биди сигурна дека веројатноста за тоа е многу мала. Секако на почетокот детето никако не смее да се испушта од вид додека се рани по било кој метод. Ако го храниш детето по BLW методот секогаш по јадење прегледај му ја устата, за малиот „хрчак“ случајно да не заборавил некој дел храна – тоа е важно да се провери пред детето да оди на спиење. Уште една родителска грижа кај овој метод е дека детето ќе јаде премалку. Вистна е дека кај BLW методот треба повеќе време за детето да се најаде и дека тоа јаде помалку, но ако уште го доиш или храниш со адаптирано млеко, така ќе го надомести намаленото внесено количство на храна. Меѓутоа, BLW методот и понатаму можеш да го комбинираш со пасирана храна.

Со оглед на тоа што за BLW методот на јадење треба повеќе време, погрижи се твоето малечко во текот на јадењето да биде во соодветна хранилка. Хранилката FreeON Sven или FreeON Tin се дизајнирани на тој начин да без грижи да можеш да ја користиш од 6 месеци па натаму. Удобни се и едноставни за чистење. Верувај ни, кога детето ќе го понудиш со парче зеленчук, тој нема да заврши само во стомачето, туку и наоколу.

Прегледај ја понудата на FreeON хранилки>> веднаш!

Која е идеалната големина на парче храна?

Воведувањето на тврда храна кај бебето самиот „водич за дохрана“, бара храната да биде во одговарачка големина, облик и тврдост. За детето да не земе преголемо залче, делот секогаш треба да биде во големина на прст и најидеално е во облик на стапче. На тој начин детето лесно ќе ја држи во раката, а делот кој му излегува од раката ќе може убаво да го грицка. Храната би требало да биде доволно мека за да може да се држи со 2 прста. Претврдите парчиња можете да ги омекнете со варење. Истражувањето на нови вкусови и облици истовремено ќе биде забавна и валкана работа, затоа не заборавајте на мултифункционалните лигавчиња.

3 најчести грешки кај BLW методот на прехрана

  • Детето се уште не е во состојба да јаде и гризе, па му е потребна пасирана храна, односно кашичка. Тоа е вистина ако на своето бебе прерано му понудите тврда храна. Бебето кое веќе самостојно седи во доба од 6 месеци лесно може да загриза парче варена храна и да почне да ја џвака.

  • На бебето му се потребни заби за BLW методот. Забите со кои гризаме се назад, а тие често не израснуваат во текот на првата година. Ова тврдење не е вистинито и верувајте дека малите деца можат со непцата да грицкаат дури и тврди работи. Освен тоа, гризењето на храна може да ја ублажи болката и надразнетите непца кога им растат заби.

  • Парчето храна треба да биде ситно. Не е баш така. Парчето овошје или зеленчук треба да е доволно долго за детето да може да го земе во раце и да го грицка оној дел кој не му е покриен со раката.

Воведувањето на иновација во прехраната е полесна со новата хранилка! Затоа искористи ја акцијата, бидејќи од 1. до 10. јуни имаш 13% попуст на сите FreeON хранилки, а како подарок добивате лигавче Bubaba by FreeON!