Вести

Сигурно во новата учебна година

Септември се смета за време кога децата за првпат ја запознаваат градинката и нивната нова средина. Родителите користат различни превозни средства за да одат во градинка, што главно зависи од оддалеченоста од дома. Некои имаат среќа да можат да стигнат до градинка или училиште пеш или со количка, додека други се принудени да користат велосипед или автомобил. Без разлика кое превозно средство ќе го изберете, безбедноста на детето секогаш треба да биде на прво место.

До градинка со количка

Доколку имате градинка во непосредна близина, искористете ги пријатните есенски денови и однесете го вашето дете пеш или во спортска количка и на тој начин спојте го пријатното со корисното. Освен што ќе го започнете денот со кратка прошетка на чист воздух, ќе добиете и дневна доза спортска активност и енергија за новиот ден. Ако сте мајка на две или повеќе деца, постарите деца лесно може да ви се придружи со својот тротинет или велосипед, но можете да користите и додаток за второ дете кој може да го закачите на количката и да ги возите и двете истовремено.

Во градинка со велосипед или тротинет

Кога одите во градинка со велосипед, потребно е малку пошироко да размислите за безбедноста. Најпрво, проверете дали велосипедот е во добра состојба и дека детското седиште е правилно поставено на велосипедот. Иако постојат неколку различни начини на врзување на дете на велосипед, тој на кој детето е позади е најбезбеден и најсоодветен за постарите деца, бидејќи во случај на несреќа не можете да паднете врз детето, а вие самите имате повеќе простор за движење и подобра контрола над велосипедот. Тогаш многу е важно правилно да го прицврстите детето на седиштето со безбедносниот систем од 5 точки и да ставите кациги за вас и за детето. Вашето возење и усогласеноста со сообраќајните прописи се исто така важни за безбедноста. Обезбедете видливост со рефлектирачка светла и облека, користете го тротоарот или велосипедската патека, а на раскрсниците задолжително означете ја насоката на вртењето со раката.

Безбедност во автомобилот

Ако градинката или училиштето се оддалечени неколку километри или ако сакате да го оставите вашето дете на пат кон работа, најверојатно за патувањето ќе користите автомобил. За безбедност при патување, погрижете се да го имате вистинското седиште за во автомобил, кое треба да биде избрано според големината на детето и бараниот безбедносен стандард. Секако, не е доволно детето да е само врзано со ремен на седиштето, важно е и правилно прицврстено и самото седиште во возилото правилно да се смести во возилото. За да не се грижите, изберете автомобилско седиште со системот isofix, кој овозможува безбедно прицврстување, без грешки и поголема безбедност за детето во случај на судар. Веројатно се подразбира дека детето во автомобилско седиште мора секогаш да биде врзано со ремен, без разлика колку е кратко или долго патувањето. Дури и ако возите само километар или два, знаете дека повеќето несреќи се случуваат токму на пократки растојанија и поради несоодветни детски седишта додека возите.

Како да знаете дали детското седиште е соодветно вашето за дете?

Можете да препознаете дали седиштето во автомобилот е преголемо или премало според положбата на рамената на детето и горниот дел од главата. Кај автомобилските седишта од групите 0, 0+ и 0/I, горниот дел од главата на детето не смее да излегува од пределот на седиштето во автомобилот или не смее да биде повеќе од 2 см под горниот раб на седиштето. За седиштата од групата I, II или III, седиштето е погодно кога главата на детето сè уште е безбедно во пределот на потпирачот за глава и безбедносните ремени се поставени на висина на рамениците. Ако безбедносниот ремен е под рамениците на детето, седиштето на автомобилот е премало.

 

Без разлика како одите во градинка, безбедноста секогаш треба да биде на прво место. Како учесници во сообраќајот, не заборавајте дека вие сте модел за вашето дете во секое време, па размислете како реагирате на различни ситуации и каков пример му давате на вашето дете со своите постапки.

Совет: Искористете ја понудата до среда, 31 август 2022 година, седиштата за автомобили FreeON дури -13% поевтини. Проверете и искористете го попустот на  www.FreeON.mk   уште денес.